20090611

Twitter transcenderar konversationen

Vill använda transcendera som ett verb i rubriken, funkar det? Dvs Twitter kan lyfta upp en konversation så att den blir oberoende av den tid och det rum den skapades ur... otroligt mäktigt egentligen.

Har ett Twitter-konto, men vet knappt hur man använder det. Det blir lätt lite overwhelming, så att säga. Time Magazine har ett reportage i senaste numret om hur Twitter förändrar vårt sätt att leva, arbeta och kommunicera. Reportern berättar om hur en konferans "lämnade rummet" via en Twitter-kanal i realtid och tillät diskussionen att fortsätta veckor efter mötet avslutades.

Mina ögon lyftes först för Twitter egentligen när jag läste om en journalist som satt fast på ett stillastående tåg mitt ute i ingenstans, och började twittra. Det resulterade i att han fick skjuts dit han ville av en man i vagnen bakom, och som han sen gjorde affärer med. Otroligt spännande!

En annan helt makalöst vacker Twitter-incident var "Twitter-revolutionen" i Moldavien i april i år. Tack vare Twitter fick rösterna räknas om, skulle man kunna säga, antagligen gravt förenklat. Otroligt stark läsning som passerade i princip helt obemärkt här i Sverige.

20090608

Piratvalet

Så var valet till slut avgjort. Piratpartiet tog 7,1% och knep minst en plats i parlamentet. Grattis Christian! Antagligen blir det Christian, men även Amelia har chans att knipa antingen den platsen eller en observatörsplats, så det återstår att se vem eller vilka som får åka.

Ordnade en ström om valresultatet från min Google Reader genom att först skapa en sökning hos Google News och prenumera på den för att sedan automatiskt tagga den med "Piratvalet" och välja att göra alla objekt med den taggen publika. Så ordnar jag ett nyhetsflöde både automatiskt och med möjlighet att själv tagga relaterade objekt när man snubblar över något. Och så strömmar jag allt direkt här på bloggen! Spännande. Ser direkt att en viss nyhet har 1658 relaterade artiklar världen över: Ahoy! Pirate Party gets berth in European Parliament

Domaren var visst inte jävig, enligt tingsrätten. Jag förstår vad dom menar, men det blir ju fel eftersom han förkovrar sig om upphovsrätten bara hos dom som lever på den. Klart att information, erfarenhet och kunskap han kommer över där är vinklad och inte det minsta reflekterande kring tolkning i nya medier osv. För att inte varit jävig borde han ägnat minst lika mycket tid med till exempel Piratbyrån, tycker jag. Och prenumererat på Copyriot. Nu vet man ju inte om han kanske redan gör/har gjort det, men jag är mycket tveksam.